Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στη γραμμή του χρόνου

Καθώς σήμερα (9/5) γιορτάζεται η ημέρα της αντίστασης και νίκης των λαών της Ευρώπης κατά του ναζισμού, ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου...

Το Βερολίνο παραδίνεται στους Σοβιετικούς - Μάιος 1945
1939

1 Σεπτεμβρίου 1939. Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.
Σεπτέμβριος 1939. Μεγάλη Βρετανία, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, κηρύσσουν τον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία (3/9). Ακολουθούν Γαλλία (4/9), Ν. Αφρική (6/9), Καναδάς (10/9). Αρχίζει η μάχη του Ατλαντικού. Η Σοβιετική Ένωση επιτίθεται στην Πολωνία. Βρετανικές και γαλλικές επιθέσεις από αέρος και ξηράς.
Οκτώβριος 1939. Πρώτες πληροφορίες για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Πολωνία υπό τον έλεγχο Γερμανών και Σοβιετικών
Νοέμβριος 1939. Οι Εβραίοι της Πολωνίας περιορίζονται σε γκέτο και υποχρεούνται να φέρουν το άστρο του Δαβίδ. Οι Σοβιετικοί επιτίθενται στην Φινλανδία («Πόλεμος του Χειμώνα»).
Δεκέμβριος 1939. Πρώτη μεγάλη ναυμαχία του πολέμου στο Ρίβερ Πλέιτ (Ουρουγουάη). Βρετανοί εναντίον Γερμανών.

1940


Μάρτιος 1940. Το μακελειό του Κατίν. 22000 Πολωνοί εκτελούνται στο δάσος του Κατίν μετά από εντολή του Στάλιν. Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Φινλανδίας. Πρώτη συμφωνία Χίτλερ – Μουσολίνι.
Απρίλιος 1940. Εισβολή της Γερμανίας στις ουδέτερες Δανία και Νορβηγία.
Μάιος 1940. Εισβολή της Γερμανίας στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.
Ιούνιος 1940. Η Ιταλία του Μουσολίνι κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αγγλίας και της Γαλλίας. Το Παρίσι καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Οι συμμαχικές δυνάμεις εκκενώνουν τη δυτική Γαλλία. Οι Σοβιετικοί κατακτούν τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία, και περιοχές της Ρουμανίας. Οι Γάλλοι συνθηκολογούν με Γερμανούς και Ιταλούς.. Ο στρατηγός ντε Γκωλ αρχηγός της Ελεύθερης Γαλλίας.
Ιούλιος 1940. Αρχίζει η μάχη της Βρετανίας.
Αύγουστος 1940. Η «Έλλη» βυθίζεται στην Τήνο από ιταλικό υποβρύχιο. Το Λονδίνο βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς.
Σεπτέμβριος 1940. Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν την Παλαιστίνη και εισβάλλουν στην Αίγυπτο. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν το Βιετνάμ. Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία υπογράφουν συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας. Πλέον αποτελούν τον Άξονα.
Οκτώβριος 1940. Ξεκινά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, μετά την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να δεχτεί το τελεσίγραφο των Ιταλών.
Νοέμβριος 1940. Νίκη των Ελλήνων στη Μάχη της Πίνδου. Αντεπίθεση της Ελλάδας που προελαύνει στην Αλβανία. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία εντάσσονται στον Άξονα.
Δεκέμβριος 1940. Η προέλαση των Ελλήνων συνεχίζεται. Οι Βρετανοί ξεκινούν τη νικηφόρο «Επιχείρηση Πυξίδα» κατά των Ιταλών στην Αίγυπτο.

1941

Φεβρουάριος 1941. Οι Γερμανοί με τον Ρόμελ φτάνουν στη Λιβύη.
Απρίλιος 1941. Οι Δυνάμεις του Άξονα εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα καταλαμβάνεται από τον Άξονα και η Ελλάδα παραδίνεται.
Μάιος 1941. Οι Έλληνες ανθίστανται ηρωικά στη Μάχη της Κρήτης, που τελικά πέφτει στα χέρια των Γερμανών.
Ιούνιος 1941. Ξεκινά η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσσα» των Γερμανών εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Ιούλιος 1941. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την Ισλανδία. Αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Γερμανών στο Λένινγκραντ.
Σεπτέμβριος 1941. Ξεκινά η πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς.  Στην Ελλάδα ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).
Νοέμβριος 1941. Αεροπορική επίθεση των Ιαπώνων στον Αμερικανικό στόλο. Πρώτες μαζικές εκτελέσεις Εβραίων, στη Λιθουανία.
Δεκέμβριος 1941. Η Ιαπωνία επιτίθεται στο Περλ Χάρμπορ και κηρύσσει τον πόλεμο στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία συνεχίζει να εισβάλλει σε γειτονικές χώρες της ΝΑ Ασίας και σε χώρες του Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ οριστικά στον πόλεμο.

1942
Ιανουάριος 1942.  Σε εξέλιξη ο φοβερός χειμώνας της πείνας στην Ελλάδα. Χιλιάδες θύματα. 26 έθνη συμμαχούν υπογράφοντας συνθήκη εναντίον του Άξονα. Υποχώρηση των Γερμανών στη Ρωσία. Ο Χίτλερ απειλεί όλους τους Εβραίους με αφανισμό. Οι Ιάπωνες προελαύνουν στον Ειρηνικό .
Φεβρουάριος 1942. Η Μάλτα βομβαρδίζεται ανελέητα από τους Γερμανούς. Πρώτη επίθεση Ιαπώνων σε αμερικανικό έδαφος. Οι Ιάπωνες των δυτικών ακτών της Αμερικής σε περιορισμό.
Μάρτιος 1942. Το πρώτο στρατόπεδο εξόντωσης στην Πολωνία ξεκινά τη λειτουργία του. Αεροπορικές επιθέσεις Βρετανών-Γερμανών, Ιαπώνων-Αμερικανών.
Μάιος 1942. Πρώτη νίκη των Αμερικανών στη ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλιών. Η Κολωνία ισοπεδώνεται από βρετανικούς βομβαρδισμούς.
Ιούνιος 1942. Ο Άρης Βελουχιώτης, αρχηγός του ΕΛΑΣ, αναγγέλλει την ένοπλη αντίσταση κατά του Άξονα.
Σεπτέμβριος 1942. Αρχίζει η μάχη του Στάλινγκραντ, στη Σοβιετική Ένωση.
Οκτώβριος 1942. Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Υποχώρηση των Γερμανών.
Νοέμβριος 1942. Στις 25/11 ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου από Έλληνες αντιστασιακούς με τη βοήθεια των Βρετανών.

1943
Ιανουάριος 1943. Καθολική αντεπίθεση των Σοβιετικών.
Φεβρουάριος 1943. Οι γερμανικές δυνάμεις στο Στάλινγκραντ παραδίνονται στους Σοβιετικούς.
Απρίλιος 1943. Οι σύμμαχοι προελαύνουν και στην Αφρική. Ο Ρόμελ εγκαταλείπει την Τυνησία.
Μάιος 1943. Οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν ιταλικές πόλεις, ενόψει της σχεδιαζόμενης εισβολής τους στην Ιταλία.
Ιούνιος 1943. Διατάσσεται από τον Χάινριχ Χίμλερ η μεταφορά όλων των Εβραίων της Ευρώπης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ιούλιος 1943. Οι σύμμαχοι εισβάλλουν στην Ιταλία. Συμμαχικά αεροπλάνα ισοπεδώνουν το Αμβούργο της Γερμανίας.
Αύγουστος 1943. Οι Γερμανοί εκτελούν 317 Έλληνες στη σφαγή του Κομμένου. Οι Σοβιετικοί νικούν στη μάχη του Κουρσκ.
Σεπτέμβριος 1943. Η Ιταλία υπογράφει ανακωχή. Γερμανοϊταλική σύρραξη στην Κεφαλονιά με χιλιάδες νεκρούς Ιταλούς. Σφαγή της Βιάννου στην Κρήτη, με 500 εκτελεσμένους Έλληνες.
Οκτώβριος 1943. Η Ιταλία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία.
Δεκέμβριος 1943. Σφαγή των Καλαβρύτων στις 13/12. 667 θύματα της γερμανικής θηριωδίας.

1944
Ιανουάριος 1944. Οι Σοβιετικοί μπαίνουν στην Πολωνία. Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την πολιορκία του Λένινγκραντ.
Μάρτιος 1944. Βομβαρδισμοί γερμανικών πόλεων. Επέλαση των Σοβιετικών από την Ανατολή.
Απρίλιος 1944. Ο Σαρλ ντε Γκωλ γίνεται αρχηγός όλων των Γαλλικών Δυνάμεων και ο Γεώργιος Παπανδρέου πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.
Μάιος 1944. Τελειώνει η μάχη της Ρώμης με νίκη των Συμμάχων.
Ιούνιος 1944. Οι Σύμμαχοι μπαίνουν στη Ρώμη. Στις 6 Ιουνίου (D-Day) αρχίζει η επιχείρηση απόβασης των συμμάχων στις ακτές της Νορμανδίας. Η μεγαλύτερη απόβαση στην Ιστορία. Στις 10/6 Σφαγή του Δίστομου, με 218 Έλληνες εκτελεσθέντες. Οι Σοβιετικοί νικούν κατά κράτος τους Γερμανούς στη Λευκορωσία.
Ιούλιος 1944. Η μεγαλύτερη επίθεση αυτοκτονίας των Ιαπώνων στη μάχη του Σαϊπάν εναντίον των Αμερικανών. Τελικά επικρατούν οι Σύμμαχοι.
 Αύγουστος 1944. Σφαγή του Αμαρίου στην Κρήτη, με 164 νεκρούς. Απελευθέρωση του Παρισιού. Οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν τη Ρουμανία.
Σεπτέμβριος 1944. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν πόλεις της Γαλλίας και του Βελγίου και μπαίνουν σε γερμανικό έδαφος. Οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν τη Σόφια. Μεγάλη επιχείρηση αερομεταφοράς αλεξιπτωτιστών των συμμάχων αποτυγχάνει.
Οκτώβριος 1944. Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10). Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την ελληνική πρωτεύουσα. Οι Σοβιετικοί στη Γιουγκοσλαβία. Στη μεγαλύτερη ναυμαχία της ιστορίας στον κόλπο Leyte, οι Αμερικανοί υπερισχύουν των Ιαπώνων.
Νοέμβριος 1944. Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν σταδιακά την Ελλάδα.
Δεκέμβριος 1944. Δεκεμβριανά στην Αθήνα. Οι Σοβιετικοί κυριεύουν την Ουγγαρία.

1945
Ιανουάριος 1945. Ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει στην Πολωνία με κατεύθυνση το Βερολίνο. Οι Ιάπωνες εντείνουν τις επιθέσεις καμικάζι εναντίον των Αμερικανών.
Φεβρουάριος 1945.  Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των ηγετών των συμμαχικών δυνάμεων. Στην Αθήνα υπογράφεται η συμφωνία της Βάρκιζας. Βομβαρδισμός και καταστροφή της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι Ιάπωνες σφαγιάζουν χιλιάδες κατοίκων της Μανίλας στις Φιλιππίνες.
Μάρτιος 1945. Οι Αμερικανοί κυριεύουν την Ιβοτζίμα και βομβαρδίζουν ιαπωνικές πόλεις. Η Γερμανία δέχεται επιθέσεις από παντού.
Απρίλιος 1945. Οι Σοβιετικοί ξεκινούν την πολιορκία του Βερολίνου. Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται και εκτελείται (28/4). Στις 30/4 ο Χίτλερ και η σύντροφός του Εύα Μπράουν αυτοκτονούν.
Μάιος 1945. Αυτοκτονεί ο Γκέμπελς. Στις 7/5 η Γερμανία παραδίδεται χωρίς όρους στους συμμάχους στη Ρεμς. Στις 9/5 παραδίνεται στους Σοβιετικούς. Η ημέρα αυτή εορτάζεται ως Victory Day - ημέρα αντίστασης και νίκης των λαών της Ευρώπης ενάντια στον ναζισμό.  Στις 23/5 ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, αυτοκτονεί με δηλητήριο.
Ιούνιος 1945.  Η Γερμανία χωρίζεται από τους συμμάχους σε 4 περιοχές ελέγχου. Θάνατος του Άρη Βελουχιώτη. (16/6).
Ιούλιος 1945. Στις 26/7 ανακοινώνεται η συνθήκη του Πότσδαμ και καλείται η Ιαπωνία να παραδοθεί στους συμμάχους.
Αύγουστος 1945. Στις 6/8 οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Οι Σοβιετικοί κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία και εισβάλλουν στην Κίνα και την Κορέα. Στις 9/8 ρίχνεται η δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Στις 15/8 ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο ανακοινώνει την παράδοσή της. Ο πόλεμος τελειώνει.

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου [Πνευματικό Κέντρο Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, 28-10-2011] Επιφυλάσσομαι να αναρτήσω και τις σχετικές διαφάνειες...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει [κουβεντιάζοντας μ' ένα τραγούδι]

"Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του Βασίλη Γεωργιάδη και ο Μαρίνος Αντύπας

Τα σχολικά βιβλία χθες και σήμερα