Το μπλε τραγούδι - Ένα χαμένο ποίημα του Tennessee Williams




Το μπλε τραγούδι [Blue song]
Tennessee Williams (1911-1983)

Είμαι κουρασμένος
Είμαι κουρασμένος, από κουβέντες κι από πράξεις
Κι αν θα με συναντήσεις σε κάποιο
δρόμο, μη μου κάνεις ερωτήσεις, γιατί
τ’ όνομά μου μονάχα μπορώ να σου πω
και τ’ όνομα της πόλης όπου
γεννήθηκα - Μα τούτο αρκεί.
Δεν έχει πια νόημα αν το αύριο
θα φτάσει. Αν υπάρχει
μονάχα τούτη η νύχτα κι έπειτα έρθει
το πρωί, δε θά ‘χει νόημα τώρα.
Είμαι κουρασμένος. Είμαι κουρασμένος από κουβέντες
κι από πράξεις. Μες στην καρδιά μου
θα βρεις μια χούφτα μικρούλα
από σκόνη. Πάρ’ την και φύσα την έξω
στον άνεμο. Άστην, να την πάρει ο άνεμος
και θα βρει το δρόμο για το σπίτι.


Ο καθηγητής Henry Schvey βρήκε αυτό το νεανικό ποίημα του σπουδαίου αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Tennessee Williams το 2004 σ’ ένα βιβλιοπωλείο στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Ήταν γραμμένο με μολύβι στην τελευταία σελίδα ενός μπλε φυλλαδίου εξετάσεων για το μάθημα των Ελληνικών, στο Πανεπιστήμιο Washington του Σεν-Λούις, το 1937, όταν ο Williams σπούδαζε εκεί.

Το ποίημα, όμορφο μέσα στην απλότητα της γραφής του και τη νεανική απελπισία του Williams, έμεινε άγνωστο για περίπου 70 χρόνια… Ο απελπισμένος νεαρός που είχε ήδη αρχίσει να δοκιμάζει τις πρώτες του γραφές, και τις πρώτες απογοητεύσεις, δεν ήξερε τότε ότι θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, αλλά δεν θα κατάφερνε να βρει την ευτυχία.

Έδωσε στο παγκόσμιο δραματολόγιο σπουδαία έργα (Γυάλινος κόσμος, Λεωφορείον ο πόθος, Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι, Καμίνο Ρεάλ, Καλοκαίρι και Καταχνιά, Το γλυκό πουλί της νιότης, Νύχτα της Ιγκουάνα, Λυσσασμένη γάτα και τόσα άλλα). Έργα που άντεξαν στο χρόνο και που χάρισαν φήμη και δόξα στον συγγραφέα και στους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά. Μοιάζει με τραγική ειρωνεία, αλλά αυτό που αναφέρει ο  Williams ότι τον κούρασε, οι κουβέντες (speech) και οι πράξεις (action) στα νεανικά του χρόνια ήταν αυτό που τον έκανε διάσημο. Το θέατρο, τι άλλο είναι από speech και action; Μα δεν του χάρισαν, οι κουβέντες και οι πράξεις, την ευτυχία. Οι ήρωες (και κυρίως οι ηρωίδες) των έργων του είναι καθρέφτες της απελπισίας που τον βασάνιζε για μια ζωή. Το 1983 βρέθηκε νεκρός από συνδυασμό αλκοόλ και ναρκωτικών… Τα έργα του θα ζουν για πάντα. Ανάμεσα σ’ αυτά και το νεανικό «Μπλε τραγούδι», που έμεινε κρυμμένο για τόσα χρόνια σ’ ένα μπλε φυλλάδιο…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει [κουβεντιάζοντας μ' ένα τραγούδι]

"Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του Βασίλη Γεωργιάδη και ο Μαρίνος Αντύπας

Τα σχολικά βιβλία χθες και σήμερα